SORU ARA
RASTGELE SORU ÝNCELE
SON SORULAN SORULAR
SORULAN SORU
CEVAP
Mevtalarımızın arkasından yapılması en güzel amellerden birisi tevhid hatmi, salavat hatmi, lafzai celal hatimleri yapmaktır.
Resulullah (sav) Efendimiz;
“Bir kimse, kendisi veya baÅŸkası için yetmiÅŸ bin adet kelime-i tevhîd (La Ä°lahe Ä°llallah) okursa, günahları afv olur.” [1]
BaÅŸka bir hadisinde; Her kim 70.000 defa kelime-i tevhidi söylerse o kimse bağışlanır. Kim için söylenirse o da bağışlanır” buyurmuÅŸlardır. [2]
Muhyittîn-i Arabî Hz.leri kabristan ziyaretinde bulunduÄŸu sırada küçük bir çocuÄŸun bir mezarın üzerine kapanıp hüngür hüngür aÄŸladığını görür. Allah dostu büyük evliya Muhyittîn-i Arabî Hz.leri o çocuÄŸun neden aÄŸladığını manen bildiÄŸi halde yine de ona aÄŸlamasının sebebini sorar.
Çocuk bu mezarda annem yatıyor ve burada ona azap ediyorlar büyük iÅŸkence görüyor. der.
Bunun üzerine Muhyittîn-i Arabî Hz.leri;
Ya Rabbi; Bu mezarda Cehennem ateÅŸi var. Hadisi Åžerifte” Kendisi için veya bir baÅŸka Müslüman için yetmiÅŸ bin kelime-i tevhit okuyanın günahları affolunur” buyuruluyor. YetmiÅŸ bin Kelime-i Tevhid okumuÅŸtum ve sevabını kimseye bağışlamamıştım, bu kadının günahlarının affı için bağışlıyorum” dedikten sonra, o aÄŸlayan feryat eden çocuk birden sevinç ve neÅŸeye boÄŸulur ve koÅŸarak gelir Muhyittîn-i Arabî Hz.leri boynuna sarılarak annemi affettiler” der.
Bunun üzerine Muhyittîn-i Arabî Hz.leri de Allah’a ÅŸükürler olsun, bu günahkâr kadın Kelime-i Tehlil (Tevhid) sayesinde günahtan ve büyük azaptan kurtuldu.” Buyurur.[3]
Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri bir yakınımız vefat ettiÄŸi zaman hemen kelime tevhit toplar, ölen kiÅŸini ruhaniyeti bağışlayarak affı maÄŸfireti için dua ederdi.
Bizlere tavsiye olarak;
“ Yanınızda her zaman tevhidiniz (la ilahe illallah), lafza-i celaliniz ( Allah ) olsun, bir cenazeniz olduÄŸu zaman hemen bağışlama yaparsınız.” Buyururlardı.
Tevhid hatmi 70.000 La ilahe illallah (yetmiÅŸ bin) ,
Salavat hatmi 10.000 ( on bin),
Lafza-i Celal hatmi 100.000 Allah ( yüz bin )den oluÅŸmaktadır.
[1] Makâmât-ı Mazhariyye
[2] Mübârekfûrî, Mukaddime, s. 308; Haldun el-Ahdeb, Esbâbu ihtilâfi’l-muhaddisîn, s.614.
[3] Bursevî,Kitâbü’n-Netice, I, 226. Münâvî, Feyzu'l-kadir, VI, 189.
Okunma Sayýsý : 6578 Soru Tarihi: 2/28/2016