SORU ARA

SORULAN SORU

TuttuÄŸumuz oruçların Allahu Teâlâ katında makbul olup olmadığını nasıl anlarız?

CEVAP

Layıkıyla yaptığımız her ibadetin yaÅŸantımıza büyük etkileri büyük tesirleri vardır. Cenab-ı Rahman ayeti kerimesinde;

(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoÄŸru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor. [1]

Namazın insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyuyorsa Allah katında makbul bir namazdır. KiÅŸi namaz kılıp hala hayâsızlığa, kötülüÄŸe, Ä°slam’a aykırı davranışlara devam ediyorsa kıldığı namazla yalnızca borcunu ödediÄŸini manevi olarak bir fayda almadığına, Allah (cc) katında da makbul bir namaz olmadığına göstergedir.

Aynı ÅŸekilde oruç ibadetinde de tuttuÄŸumuz orucun Allah (cc) katında makbul bir oruç olduÄŸunu alemi farikası olması lazımdır. Ramazan-ı Åžerifin girmeden önceki halimizle oruç tutarken ki halimizde olumlu bir deÄŸiÅŸiklik olduysa Allah (cc) katında makbul bir oruç tuttuÄŸumuzun en büyük göstergesidir.

Allahu Teâlâ bir ameli katında kabul edip rahmetine mahzar kıldıysa bu rahmetten ötürü kiÅŸinin hal ve hareketlerinde deÄŸiÅŸmeler meydana gelir.

KiÅŸi Ramazan Åžeriften önceki ibadetlerinin üstüne koyuyorsa, malayani boÅŸ sözleri, boÅŸ iÅŸleri terk ediyorsa, gönül kırmıyor, yardım sever olmak için çaba harcıyorsa yani Ramazanı Åžeriften önceki durumundan daha iyi, daha ileri bir noktadaysa bu yapılan ibadetin Dergah-ı Ä°zzette makbuliyetin, gerçekleÅŸtiÄŸinin göstergesidir.

Allahu Telanın bizim yapacağımız ibadetlere, tutacağımız oruçlara ihtiyacı yoktur. Yüce yaratanın rahmetinin gereÄŸi bizlere bu ayları böyle zaman dilimlerini vesile tayin etmiÅŸtir. Bu vesileler bizim için birer kurtuluÅŸtur.

Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri;

“Bu ayın başı rahmet, ortası maÄŸfiret, sonu da cehennemden kurtuluÅŸtur.” [2] Buyurmaktadır.

Ä°nsanın halet-i ruhiyesinde kulun Allaha yaklaÅŸmasına engel olan ne kadar hal ve durum varsa hepsi nefis kaynaklıdır. Bunların cümlesinden kurtulmanın bir vesilesi de hadisi ÅŸerifte beyan olunduÄŸu, müjdelendiÄŸi üzere ramazan ayıdır.

Ramazan ÅŸerif geldi diye bir sevinç bir mutluluk yaÅŸamıyorsak, Ramazan gelsen de olur gelmesen de olur diyorsak borcumuzu ödemekten baÅŸka bir ÅŸey yapmıyoruzdur ki bu orucun adına da “ hele hele” orucu derler.

Ama yaptığımız ibadet ve taatlerimizde bir neÅŸe hasıl oluyorsa, yaptığımız hatalardan piÅŸmanlık duyup tövbe ediyorsak iÅŸte o zaman istikametteyiz. Ä°ÅŸte o zaman rahmet sofrasına davet edilmiÅŸizdir bu da Hakk katında deÄŸerimiz var demektir. Bu sofraya davet edilmeyen bu sofradan haz alamaz. Bakıyorsunuz yanı başımızdaki insanlar ne camilere gidiyor ne de ibadet maksatlı baÅŸka bir yere gidiyorlar. Nasip olmadı mı olmaz. Nasibimizi kendi yaptıklarımızla uzaklaÅŸtırmamak lazımdır.

AÅŸk eri Mevlana;

“Nil Kıpti’ye kan görünür ama, Musa'ya âb-ı hayat." Diyor.

Musa (as) zamanında kiptiler Nil nehrinden su içmeye kalktıklarında su kana dönüÅŸüyor. Musa (as) içeceÄŸi zaman kan pırıl pırıl suya dönüÅŸüyor. Kıpti bu kan gibi suyu nasıl içiyorsun dediÄŸinde bir bakıyor Musa (as) elindeki akı pak mis gibi su. Kıpti Musa (as) elindeki suyu almak için yalvarıyor. Büyük bir mücadeleden sonra Musa (as) suyu veriyor. Kıpti suyu eline alınca tekrar su kana dönüÅŸüyor.

Allah’ın rahmeti de böyledir iÅŸte birilerine neÅŸe birilerine de huzursuzluk verir. Bu yaptıklarımızda ehline âb-ı hayat avama kan görünür.

Peki bu ramazan ayında bilinçli Müslüman ne yapıyor?

Hiç ara vermeden teravih namazlarımıza devam ediyor. Akabinde Allahu Teâlâ’yı zikrediyor. Ne büyük nimet. AkÅŸam namazını arkasından evvabin namazını kılıyor.

Peygamberimiz (sav) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:

"Kim akÅŸam namazından sonra aralarında kötü bir ÅŸey konuÅŸmaksızın altı rekat namaz kılarsa, (kıldığı bu altı rekatlık namaz) onun için on iki senelik ibadete denk kılınır." [3]

Cennet Mekan Abdullah Baba (ks) Hz.leri,

“AkÅŸam namazını kıldıktan sonra altı rekât evvabin namazını kılarsanız Rabbil alemin elli yıllık günahımızı affeder. Peygamberlerin kıldığı bir namazdır.”

Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri;

“Kim akÅŸam namazından sonra altı rekat namaz kılarsa, evvabinler (tövbe edenler) den sayılır.”[4] BuyurmuÅŸlardır.

Sahura kalkıyor, teheccüd namazı kılıyor. Üç aylara mahsus olan evradı Åžerifelerimizi çekiyoruz.  Bu tesbihatı çekerken ne diyoruz?

“Sübhanallahi Vebihamdihi Sübhanallahil Azim Vebihamdihi EstaÄŸfirullah” Karadaki Mahlûkat Adedince, Tesbihatları Adedince, Zerreleri Adedince

Peygamber efendimiz (sav) ÅŸöyle buyurdu:

"Ä°ki söz vardır ki onlar dile hafiftirler, terazide ağırdırlar; Rahman olan Allah'a sevimlidirler, bunlar: Sübhânellâhi ve bihamidihî, Sübhânellâhil'azîmi. ("Allah'a hamd ederek O'nu noksanlıklardan tenzih ederim, Yüce Al­lah'ı tenzih ederim"). [5]

Ya Rabbi! Senin bu yarattığın varlıkların cümlesi derken her bir yaratılmış varlığın en küçük yapı birimi olan atomlar adedince diyoruz. Bir insanda miyarlarca atom olduÄŸunu düÅŸünürsek kainattaki bütün varlıkların sayısı adedi ne kadar olur. Bu sayıya tekabül eden rakam kadar “Sübhanallahi Vebihamdihi Sübhanallahil Azim Vebihamdihi EstaÄŸfirullah” diyoruz.

Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri;

“Bu çektiÄŸimiz üç aylar tesbihatı yarın mahÅŸer günü hesap görülürken karşımıza muazzam bir ÅŸekilde çıkacak. MahÅŸer günü Allahı Zül Celâl ve Tekaddes Hazretleri bu yapmış olduÄŸunuz tesbihatların sevaplarını sanki okyanuslarda devasa büyük dalgalar gibi daÄŸlar gibi devrile devrile huzura getirilecek. MahÅŸer halkı taaccüp edecekler. Bu nasıl bir ÅŸey bu kiÅŸi nasıl bir sevap iÅŸlemiÅŸ ki böyle bir ÅŸeye mazhar oldu denilince;

Bu kulum Salihlerle beraberdi, onların yolunda bunu öÄŸrenmiÅŸti denilecek.” Derdi.

Peygamber Efendimiz (sav) Hz.lerinin eÅŸi Safiye Annemizde hurma çekirdeklerini önlerine yığarak bu ÅŸekilde tesbih etmiÅŸlerdir ki günümüzde unutulmuÅŸ bir sünnettir.

Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri;

“UnutulmuÅŸ bir sünnetimi meydana çıkarana yüz ÅŸehit sevabı vardır.” [6]

Åžu rahmete bakın birde Ramazan'ı Åžerifte sevapların kat kat yazıldığını düÅŸünürsek bunun hesabını yapacak makinayı bulamayız.

Bunların yanında kardeÅŸlerimize tavsiyemiz Ramazan'ı Åžerif içerisinde haricen yüz tane de ihlası ÅŸerif okumalarıdır.

Yarın huzuru mahÅŸere vardığımızda dedelerimizin bir ömür boyunca yaptığı ibadetlerden yapmış olduÄŸu ameliyelerden bir Ramazan-ı Åžerif te fazlasını Abdullah Baba Hazretleri'nin dergâhında kazanıyorsunuz.

Rabbim bizleri hakkıyla ramazanı ÅŸerifi ihya edenlerden eylesin, neÅŸesinden hiç ayırmasın inÅŸallah

 

 



[1] Ankebut Suresi 45.

[2] Ä°bn-i Huzeyme, Sahih; Beyhaki, Åžuabu’l-Ä°man, 5/223; es-Saati, el-Fethu'r-Rabbânî, 9/233; el-Hindi, Kenzu'l-Ummal, 8/477

[3] Tirmizi, Salat, 431

[4] Tahtavî,  Merakı’l-felah, s.317

[5] Buhari, Kitâbu'd-Daavât, 65

[6] Hakim




Okunma Sayýsý : 7185

Soru Tarihi: 6/5/2017

Yorumlar
İsmail öz

Rabbim razi olsun.cevapladığınız bu sorulardan öÄŸrendiklerimiz le Rabbim amel etmeyi bizlere nasip etsin

Bir Yorum Yazýn
Adý Soyadý *
E-Posta *
Yorum *