SORULAN SORU

Sigara içmek haram mıdır?

CEVAP

Sigara XV. asırdan sonra ortaya çıkmış olması sebebiyle Kuran ve sünnete hükmü yer almaz. İslam dünyasında sigara içme âdeti yayılmaya başlayınca âlimler bu konu hakkında çeşitli fetvalar vermişlerdir. Tıbbi ilimler çok gelişmediğinden ötürü sigaranın sağlığa verdiği zararlar kestirilemediğinden farklı görüşler ortaya atılmıştır. Günümüzde tıp ve pozitif bilimlerdeki son gelişmeler artık sigaranın zararını şüphe ve tereddütlü bir konu olmaktan çıkarmıştır. Sigaranın yol açtığı hastalıklar, zararlar ve kirlenme konusunu ele alan birçok araştırma sonuçları yayımlanmış, bu konuda müstakil eserler kaleme alınmıştır. Sigaranın 2.000 civarında zehir içerdiğini, pek çok hastalığın sebebi olduğunu, içenlerin sadece kendilerine değil, içmeyenlere dahi zarar verdiklerini bilim kesin olarak ortaya koymuştur.

Bu minval doğrultusunda sigara içmek haram mıdır? Sorusuna Üstadımızın ağzından cevap vermek gerekirse, kesinlikle haramdır.

Cennet mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri;

“Sigara içmek kimilerine göre mubah, kimilerine göre ise mekruhtur.

 “Eğer bu konu ile ilgili ayet olsaydı, hadis-i şerif olsaydı biz buna haramdır” derdik, deyip, bu şekilde kendilerine paye çıkarıyorlar. Oysa Cenab-ı Zülcelâl Hazretleri;

“Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz” [1]buyurmuyor mu?

Sigaranın parasını el alıyor, dumanını yel alıyor, derdi de içenin kendisine kalıyor. Doktorlar bile kanserin % 80’ninin sigaradan olduğunu söyledikleri halde, zararlıdır dedikleri halde yine de içiyorlar. Ne acıdır ki âlimler ve şeyhlerden de sigara içenler var. Ben şeyhim, mürşid-i kâmilim, hatta dervişim diyenler asla sigarayı içmemelidir.

Sigara meselesi dört yüz, beş yüz senelik bir maziye sahiptir. Âlimler tarafından” Bu haramdır” diyerek fetva verilmiştir. Derviş olana, âlim olana sigara içmek yakışmaz. Allah-ü Teâlâ Hazretlerini zikir ederken, Kur’an-ı Kerim-i okurken, cami de namaz kılarken, hatta secdede “Sübhane Rabbiyel âlâ” derken, ağzınızdan pis koku çıkması hoş olur mu? Halıya sinmiş sigara kokusunun çıkması bile üç beş günü buluyorken, nefesinizden kaç günde çıkar hiç düşündünüz mü? “Biz şimdi evliyayız, ama sigara her şeyi engelliyor. Unutmayın; “Kerahette keramet olmaz.  Âlimler, evliyalar sigara içmemişlerdir. Nasıl oluyor da hacı, hoca, şeyh, derviş sigara içiyor. Sigara içmek israf olduğu için haramdır. Sağlımıza zarar verdiği için haramdır. Zikir yaptığınız için haramdır. Kelime-i Tevhid çektiğiniz için haramdır, tevhid pis koku ile çıkıyor. Necisten daha pis koku olan bir şeyi nasıl oluyor da Allah (cc) diyen Kur’an okuyan tevhid söyleyen bir kişi ağzına sürüyor. Dördüncü Murad zamanında bütün âlimler fetva vermişler; “Sigara haramdır” diye. Çünkü alışkanlık yapıyor içki gibi. Çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını veriyorsunuz. On bin lira olsa kaç tane ekmek eder. O parayı fakire verseniz size dua eder. Ayrıca bedeninize de zarardır, zarar. Bu vücut size emanettir. Sigara ile vücuduna zarar veriyorsun, emanete hıyanetlik ediyorsun. ”  Buyurmuşlardır.

Sigara insanın kendisini tehlikeye atmasıdır. Allah (cc): “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın.”[2] buyurmaktadır.

“Sigaranın vücuda verdiği zararları bildiği halde sigara içen bir insan ölürse, intihar etmiş hükmünde olur.” Diyen âlimler mevcuttur.

Bir insan vücuduna zarar veren bir şeyi alırsa bu direk intihar olmaz ama hüküm babında intihar olur. En doğrusunu yüce yaradan bilir. Dolayısıyla sigara içen kardeşlerimizin bunlara dikkat etmesi gerekir. Hem haram işleyip günaha gark olmak var, hem de intihar hükmünde öbür dünyaya göç etmek var. Allah muhafaza eylesin.

İçmeyin kardeşlerim! Müslümana yakışmayan, çirkin bir şeyi elimizde gezdirmeyelim. Hem dininiz, hem sağlınız, hem de bereketiniz için içmeyiniz kardeşlerim.

İçmeyin diyorsunuz ama çok uğraştım ama bırakmadım, diyenlere

İnsan isterse sigarayı bırakır. Bizler bunları yaşayarak tecrübe ettiğimiz için söylüyoruz. Çevremizde olsun kendimizde olsun günde üç pakete yakın sigara içen insanlar bulunmasına karşın çoğu sigarayı bırakmış durumdadırlar. Ben bir türlü sigarayı bırakamıyorum demek nefsin gevezeliğinden başka bir şey değildir, insan isterse sigarayı bırakır. Kişi sigara içerken hesabını iyi yapmalı, içmenin getirisi ne götürüsünü ne? Hiçbir getirisi yok, götürüsü ise saymakla bitmez. En önemli götürüsü, maneviyat kesinlikle sigara içilmesine rıza göstermiyor.

Bazı sigara için kardeşlerimiz, sigarayla bir derdim yok, seviyorum bu mereti gibi ahmakça laflar etmekteler. Allah muhafaza eylesin haramın sevilmesi ne demek?

Şeytan ve nefis insanı şekilden şekle sokar. Gece insanı uykusundan uyandırır, sigara içittirebilmek için. Kışın buz gibi havada balkonda tirtir titreyerek sigara içirtir. Tuvalete girerken sigara yaktırır, bitene kadar tuvalette bekletir. Yapmayın kardeşlerim, sakın ha! Tuvaletler şeytanların konaklama yerleridir. Defi hacetini görür insan işini bitirir bir an önce tuvaleti terk eder. Elinde sigara oldu mu çıkamıyorsun. Sigara seni esir ediyor. Bir müddet sonra sigara seni yönetmeye başlıyor.  Camide olsun sohbet meclislerinde olsun rahat bırakmaz. Namaz bir an önce bitse de sigara içsek, zikir bir ara verse de sigara içsek der. Bunlar hoş bir şey değil. Cami önlerinde olsun, zikir yapılan yerlerin çıkışlarında sigara içmek doğru bir şey değildir. Herkesin göreceği yerlerde içmek kötü örnek olmaktır ki bunu vebali de çok büyüktür. Bir sıkıntımız olduğu zaman hemen zafiyete düşüp sigara içmek, sıkıntımızı gideremeyeceği gibi ondan medet ummak bizleri manevi iflasa sürükleyeceği kaçınılmaz bir gerçektir.  

Cennet Mekan Abdullah Baba (ks) Hz.leri “sigara içen insanları sinir sistemi uyuştuğundan dolayı dübüründen devamlı salınım olur, bunu kendisi fark edemez” derdi.

Sigara içen kişilerin namaz kılmadan önce abdestleri olsa dahi muhakkak yeniden abdest almaları gerektiğini” bizlere defaten söylemişlerdir.

İlk önce kendimizi sonra ailemizi bu illetten korumamız lazım. Çocuklarımıza muhakkak sahip çıkmamız gerekiyor. Günümüzde aile bireyleri, kendileri içtiklerinden dolayı çocuklarına sigara içme konusunda müsamaha gösteriyorlar. Daha da ileri gidip sigara parasını verip karşılıklı içiyorlar. Allah bizleri hıfzı muhafaza eylesin.

Çocuklarımıza içirtmeyelim. “ Alışmış ne yapayım” filan demeyin. Ağzından söküp alana kadar mücadele ediniz. Sigara bir başlangıç çocuk için eğer sen sigarayı almazsan, orada tepkini koymazsan bu normal bir şeymiş gibi davranırsan, çocuğun ilerde getireceği sıkıntılara da üzülen yine sen olacaksın.

Bir onkoloji hastanesine hastaları ziyarete gidinizde sigaranın ne olduğunu anlayınız. Adamın dudağını almışlar, dilini almışlar, damaklarını komple sıyırmışlar.

Cennet mekân üstadımızın bu konu ile ilgili bir hatırasını nakledelim inşallah;

Bir gün Konya’ya gittim. Konya’da kunduracılar içerisinde bir camide öğle namazını eda ettim. Cami çıkışı benimle birlikte çıkanlardan sakallı, nurlu biri, sol eline aldığı sigarayı sağ elinde ki çakmakla da yaktı. Bende ayakkabı mı giyerken, o sakallı nurlu insana şöyle yandan baktım. Bakışlarımdan rahatsız olmuş olmalı ki Bana dönüp;

–  Haram mı, dedi. Bende kendisine:

–  Helal mi, dedim. Sonra yanına yaklaşıp:

–  Siz kimlerdensiniz? Tanışalım, dedim.

–  Ben emekli bir hocayım, dedi

–  Nereye gidiyorsunuz, diye sordum.

– Kunduracılara gidiyorum. Burada gençlere, çocuklara Kur’an okutuyor, ders veriyorum, dedi.

Kunduracıların çoğunu tanıdığım için hangisine gideceğini öğrendikten sonra yanımdakilere;

– Hadi oğlum siz işinize bakın, dedikten sonra biz de beş kişi gideceğimiz dükkâna girdik, arkasından selam verdik;

–  Aleykümselâm, dediler. Daha sonra;

–  Hoca Efendi! Sen Kuddusi Baba’yı bilir misin, dedim.

–  Evet, eserini okudum, dedi.

–  Kuddusi Baba diyor ki;

 “HU” ismi azam. “HU” desen hocam. Kuddusi her dem “HU” demek ister “HU” dedim.

–  Evet, ismi azamdır diyor, doğrudur, dedi.

Öyleyse, Hoca Efendi!  Biz de, bu ismi azamı analım, dedikten sonra, orada bulunan dokuz kişiye:

Ben “HU” diyeceğim, sizde “HU” diyerek içinize çekeceksiniz, dedim.

 Bir süre ben “HU” dedim, onlar da “HU” diyerek içlerine çektiler. Daha sonra Hoca Efendiye dönüp;

–  Buyurun Hoca Efendi! Sıra sizde dedim.

 Hoca Efendi “HU” demeye başlar başlamaz, orada bulunanlar birer birer yönlerini çevirmeye başladılar. Bende fırsatını yakalamışken sordum.

Ben “HU” derken sizler de “HU” diyerek içinize çektiniz. Hoca Efendi, “HU” derken ise birer birer yönlerinizi çevirdiniz. Bunun sebebi nedir?

Orada bulunanlar;

Hoca Efendi “HU” derken nefesi o kadar kötü kokuyordu ki içimize çekemedik, dediler.

 Bunun üzerine Hoca Efendi;

Ah Nevşehirli yaktın beni, can evimden vurdun. Bu sigarayı bırakmak istiyorum, fakat nefsim bırakmıyor, dedi.

Bende kendisine;

Bir bardak su getirin, suyu okuyayım da için, inşallah Allah (cc) şifa verir, diye dua ettim.

Allah temizdir temizi sever.[3] Hele onu anmak için kullandığımız nefesimizin temiz olması ne kadar önemlidir. Allah Resulünün;

Gece namazı için kalkınca, ağzınızı misvakla temizleyin! Çünkü bir melek, namazda Kur’an okuyanın ağzına yaklaşarak dinler. [4]

Ağzınız Kur’an yoludur, misvakla temizleyin.[5] hadislerine bakınca ağız temizliğinin ne denli önemli olduğunun anlıyor olmamız gerekir.

Peki, sigara içenlerin ağızları ve nefesleri ne kadar temiz olabilir. Bu sorunun cevabının siz değerli kardeşlerimize bırakıyoruz.

 

[1] Araf Suresi /31

[2] Bakara Suresi / 195

[3] Tirmizî, Edeb, 41/2799

[4] Deylemi

[5] Ebu Nuaym




Okunma Sayısı : 10397

Soru Tarihi: 8/27/2016

Yorumlar
Raşit İnel

👍Daha ne olsun?

Raşit İnel

👍

Bir Yorum Yazın
Adı Soyadı *
E-Posta *
Yorum *