SORU ARA
RASTGELE SORU ÝNCELE
SON SORULAN SORULAR
SORULAN SORU
CEVAP
DoÄŸum kutlamasında bir beis yoktur, kutlanabilir. Ä°bni Abbas (ra); “Rasulullah Efendimiz, mevlid gecelerinde Ashap-ı kirama ziyafet verir, dünyayı teÅŸrifindeki ve çocukluk zamanındaki hallerini anlatırdı.” Buyurmaktadır.
GörüldüÄŸü üzere Rasulullah (sav) Hz.leri de kendi doÄŸum gününü kutlamıştır.
Tabi ki bu kutlamanın bir ölçüsü vardır. Gayri Müslimlerin kutladığı gibi doÄŸum günü kutlanamaz. Kültürel deformasyon yaÅŸadığımız ÅŸu günlerde Müslüman kendi örf ve adetlerini bir bir unutup gayri Müslimlerin adetleriyle, onların inançlarıyla hareket etmeye baÅŸlamıştır. Bu baÄŸlamda gayri müslim adetlerini bir kenara bırakmalıyız.
Hz. Peygamber (sav) mümin olmayan toplumların bayramlarının ve kutsal günlerinin onlar gibi kutlanmasını yasaklamıştır.
Onlarla aynı gayeyi, aynı amacı paylaÅŸmasa bile Müslümanın onlara benzemesi özenmesi Ä°bn Ömer'in Resulullah (sav )den naklettiÄŸi delille haramdır.
"Kim bir kavme (topluluÄŸa) benzemeye çalışırsa o, onlardandır." (Ebu Davud, libas 4)
Bizim gayemiz Resulullah (sav) Hz.lerine ve onun yolunda giden mürÅŸidi kâmillere benzemeye çalışmaktır.
"Bizden baÅŸkasına benzemeye çalışan, bizden deÄŸildir" (Tirmizi, istizan 7)
Gayri Müslimler gibi pasta kesmek, özellikle mum yakmak uygun bir davranış deÄŸildir.
Cennet Mekân üstadımız Abdullah Baba (ks) Hz.leri; doÄŸum günü kutlamakta bir mahsur yoktur. “Åžimdi çocuklar pasta isterlerse alın fakat kesinlikle mum yakmayınız. Mum yakmak üflemek dinimizde yoktur. ” diyerek bizlere öÄŸüt vermiÅŸlerdir.
Ä°nsanlar doÄŸum günü kutlamak adına toplanabilir, yemek ikram edilebilir, israfa kaçılmadığı müddetçe hayır dua almak kastıyla cemiyetler düzenleyebilir. Bununla beraber yapacağınız doÄŸum gününün mubah olması için, haramlardan soyutlamanız ÅŸarttır.
Bunları yapan abilerimiz, ablalarımız var derseniz, yanlışın emsali olmaz. Bir yanlış abimiz ya da ablamız yapıyor diyerek doÄŸru olmaz. Ölçümüz Kuran, sünneti Resulullah ve üstadımızın tavsiyeleridir gayrısı bizi baÄŸlamaz.
Sevgililer günü, yılbaşı gibi gayri Müslim kültürü içinde yer alan, temellinde bir gayri müslimi anmak olan günleri kutlamak da uygun deÄŸildir.
Okunma Sayýsý : 4182 Soru Tarihi: 2/5/2016