SORU ARA
RASTGELE SORU ÝNCELE
SON SORULAN SORULAR
SORULAN SORU
“Müminin rüyası nübüvvetin kırkaltı cüzünden bir cüzdür. Bu rüya anlatılmadığı müddetçe bir kuÅŸun ayağında takılı vaziyette durur. Anlatılacak olsa hemen düÅŸer.” Hadisi ÅŸerifini açıklar mısınız?
CEVAP
Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri;
"Zaman yaklaşınca, mü'minin rüyası, neredeyse yalan söylemeyecek. Esasen mü'minin rüyası, peygamberliÄŸin kırk altı cüzünden bir cüzdür." Buharî'nin rivayetinde ÅŸu ziyade var: "Peygamberlikten cüz olan ÅŸey yalan olamaz." [1]
Peygamber Efendimiz (sav) Hz.lerine vahiy altı ay boyunca rüya yoluyla gelmiÅŸtir. Buda yirmi üç yıllık nübevitinin kırk altı da bir yapmaktadır. Rasulullah (sav) “kırk altı cüzünden bir cüzdür” demesinin hikmeti budur.
Ä°slam âlimleri bu hadise dayanarak rüya olayını üç kısım üzere sınıflandırmışlardır.
Birincisi; Rab tarafından doÄŸrudan doÄŸruya veya bir melek vasıtası ile meydanda olan hak bir telkindir ki, asıl rüya budur. Buna ‘MÜBEŞŞİRAT’ denilir. Yahut ayet ve hadislerde geçtiÄŸi üzere ‘SADIK RÜYA’ veya ‘SALÄ°H RÜYA’ denilir ki, Allah tarafından müjdelemek veya uyarmak amacı kastedildiÄŸi söylenmiÅŸtir.
Rüya haktır, Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i ÅŸeriflerinde;
“ Güzel rüya müjdedir. ”[2]
“ En doÄŸru rüya seher vakti görülendir. ” [3]
“ Peygamberlik müjdelerinden salih (iyi) rüyadan baÅŸka kalmadı. Mümin rüyayı, ya kendi görür veya baÅŸkaları onun için görür ” [4]
Yine baÅŸka bir hadis-i Åžeriflerinde Efendimiz (av) “Benden sonra Peygamberlikten bir ÅŸey kalmaz, ancak saliha rüyalar müstesna” [5]
Ä°kincisi; nefsin kendinden kendine doÄŸru olan bir telkindir ki, mazide geçirdiÄŸi hatıraların düÅŸünülmesinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir. Buna Kur-an ’da ‘ADÄžAS-Ü AHLAM’ adı verilir. Karma-karışık içgüdüsel idrakler, bilinçaltına yerleÅŸmiÅŸ duygular demektir.
Üçüncüsü; ÅŸeytani bir telkindir ki, harici bir gizli tesirden meydana gelen ve fakat yalan bir çaÄŸrı ve hayalden ibaret olur. Sadık rüyanın zıddı olarak kabul edilir. Bu da ‘ÅžEYTANÄ° RÜYA’ diye belirtilir. Bununla beraber bütün bunlar nefiste ilmi olmasa bile, hissi bir heyecan uyandırmaktan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.
Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri;
Rüyanızda güzel ÅŸeyler gördüÄŸünüzde, bilin ki o Allah’tandır; kötü bir ÅŸey gördüÄŸünüzde ise, onun ÅŸeytan olduÄŸunu bilin ve saÄŸ ve sol yanlarınıza “tuh” deyip, ÅŸeytanın ÅŸerrinden Allah’a sığının (Euzu çekin)”
Bir baÅŸka hadisi ÅŸerifte;
Kötü rüya gören uyanınca sol tarafına üç defa tükürüp, ÅŸeytanın ÅŸerrinden Allahü Teâlâya sığınsın. Bu takdirde rüya, ona zarar vermez. [6] Buyurmaktadır.
Cennet Mekan Abdullah Baba (ks) Hz.leri kötü rüya gördüÄŸümüz zaman “sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim, deyip solunuza üç defa tükürünüz.” Diyerek bizlere tavsiyede bulunmuÅŸlardır.
Bu açıklamalar doÄŸrultusunda rüyanın dini yaÅŸantımız açısından önemi azımsanmayacak kadar fazladır. Burada mümin bir insanın dikkat edeceÄŸi “Salih Rüyalar” dır. Her gördüÄŸü rüyayı yorumlatmak birilerine anlatmak için çaba harcamamalıdır.
Peygamber Efendimiz (sav) Hz.leri;
“Sizden biri sevdiÄŸi bir rüya görünce, (bilsin ki) bu Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamdetsin, bunu baÅŸkasına anlatsın. HoÅŸuna gitmeyen bir rüya görünce de (bilsin ki) bu ÅŸeytandandır, hemen ÅŸerrinden Allah’a istiazede bulunsun. Rüyayı kimseye de anlatmasın, zira kendisine zarar verecek deÄŸildir.” [7] BuyurmuÅŸlardır.
GördüÄŸümüz salih rüyalarda herkese anlatılmaması gerekir. Rüya tabiri, ilim iÅŸidir. Rüyalarda belli misaller, belli ÅŸifreler vardır. KiÅŸiye özel remzi yani günümüz tabiriyle simgesel anlatımlardır. Dış görünüm itibariyle çok çirkin görünen öyle rüyalar var ki, gerçekte çok güzeldir. Herkes tabir edemez.
Aynı göre gören iki kiÅŸinin rüyalarının tabiri aynı deÄŸildir. Rüyada görünen remizlerin çok farklı anlamları olabilir.
Bir gün bir ÅŸeyhin huzuruna bir kimse gelir ve rüyasında kendisini minarede ezan okurken gördüÄŸünü söyler.
Åžeyh efendi; Allah mübarek etsin evladım, der ve iltifatla rüyayı yorumlayanı uÄŸurlar.
Biraz sonra baÅŸka bir kiÅŸi gelir ve bir önceki gibi o da rüyasında kendisini minarede ezan okurken gördüÄŸünü söyler. Fakat bu sefer ÅŸeyhin kaÅŸları çatılır, sesinin tonu deÄŸiÅŸir ve “ Çabuk o çaldıklarını sahiplerine ver, yoksa başına ÅŸöyle ÅŸöyle iÅŸler gelecek. Diyerek ikinci kiÅŸiyi gönderir.
Ä°ki rüyayı da dinlerken yanında bulunan hizmetlerden sorumlu derviÅŸ, aynı rüyaya farklı yorumun sebebini sorunca, Åžeyh efendi ÅŸöyle buyurur;
Evladım, anlatılmaz ama ÅŸu kadarının izahat edeyim. Ä°lk gelen adam rüyasını anlatırken Kuranı Kerimde Salihlerle ilgili bir ayet gözümün önüne geldi. Ä°kinci kiÅŸi rüyasını anlatırken ise hırsızlık yapanlarla ilgili ayeti kerime gösterildi.
Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri yanına bir aile gelir. Bu aile evlilik ile ilgili istihare yaptıklarını ve rüyalarında yeÅŸillikler gördüklerini, bu nedenle evlendiklerini söylerler, fakat aradan bir müddet geçtikten sonra anlaÅŸamayıp boÅŸandıklarını bunda ki hikmeti sorarlar.
Abdullah Baba Hazretleri kendisine gelen bu kiÅŸileri dinledikten sonra, ─GördüÄŸünüz yeÅŸillik ne tür idi, diye sorar;
Onlar ÅŸöyle cevap veririler;
─Efendim, nane bahçesi idi, deyince;
Abdullah Baba Hazretleri;
─Evladım nane yeÅŸildir ama acıdır, buyururlar.
Bu yüzden rüyalarımızı Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.lerinin rüya yormaya yetkili kıldığı kiÅŸilere anlatmamız lazım. GördüÄŸümüz her rüya içinde bu kiÅŸileri rahatsız etmemiz pek uygun olmaz. Rüyalarımızı, anlatacaksak, bilhassa güzel olanları salih kimselere anlatılmalıdır. Çünkü salih kimse, rüya tabir ilmini bilmese de, hayra yorar, ondan zarar gelmez. Bir rüya yorumlandıktan sonra tabiri caizse açıldıktan sonra baÅŸka bir kiÅŸiye tekrar yorumlatılmaz.
Üstadımız Abdullah Baba Hazretleri derviÅŸlerine rüyalarını sorar ve anlattığımız rüyaları tabir ederdi. Rüya tabiri hususunda da oldukça titiz davranır ve herkese rüya anlatmanın sakıncalarını belirtir; rüya anlattığınız kimse; “hayrola hayırdır inÅŸallah” demezse rüyanızı anlatmayın zira Peygamber (sav) ve ashabı böyle söylerlerdi, diye tembih ederlerdi.
Salih insanların görmüÅŸ olduÄŸu salih ve sadık rüyalar vardır. Onu ancak ehline söyleyin. Onlar ki salih olan, insanlara vaaz ve nasihat eden kimselerdir. Bu gibi rüyaları onlara anlatın, “ buyurdular.
Hadisi şerifin ikinci kısmına gelirsek;
"Mü'minin rüyası, nübüvvetin kırk (altı) cüzünden bir cüzdür. Bu rüya, anlatılmadığı müddetçe bir kuÅŸun ayağında (takılı vaziyette) durur. Anlatılacak olursa hemen düÅŸer." [8]
“Bu rüya, anlatılmadığı müddetçe bir kuÅŸun ayağında (takılı vaziyette) durur. Anlatılacak olursa hemen düÅŸer."
Bu ikinci kısımda anlatılmak istenen; Allahu Teâlâ’nın kaderi ilahiyesinden ayrılan bir husustur. Allahu Teâlâ’nın müvekkel [9] melekleri vardır. Allahu Teâlâ’nın vermiÅŸ olduÄŸu salih rüyaları bu müvekkel melekler vasıtasıyla birinci kat semadan ayın kavis yaptığı bölgede ruha temaÅŸa ettirilir.
Bu müvekkel olan melek yani rüya meleÄŸi kuÅŸ suretinde olduÄŸu için hadiste geçen “bir kuÅŸun ayağında (takılı vaziyette) durur” ifadesinde anlatılmak istenen budur.
Bu rüyaların anlatılma müddeti üç gündür. Rüyada kiÅŸiye bildirilen eÄŸer ehil bir insana anlatılırsa bildirilen yeryüzünde zahir olur yani kaza olur.
Cennet Mekân Abdullah Baba (ks) Hz.leri bu hususta bizlere ÅŸöyle bir örnek vererek;
“KırÅŸehir de iken bir rüya görmüÅŸtüm. Rüya gördüÄŸüm günün ikinci gününde “üç gün dolmadan üstadıma gideyim, gördüÄŸüm rüyayı anlatayım ki tahakkuk etsin” diyerek üstadım yanına gittim. EÄŸer salih bir rüya üç gün içinde anlatılmazsa kazaya dönmeden o kimsenin durumu ahirete taalluk eder. Bu durum ledünni bir durumdur. Bu müddetin üç gün konması ilahi bir takdirdir. Bunu sorgulamak bize düÅŸmez.” BuyurmuÅŸlardır.
[1] Buharî, Ta'bir 26; Müslim, Rüya 8, (2263); Tirmizî,Rüya 1, (2271); Ebu Dâvud, Edeb 96, (5019)
[2] Ä°bni Cerir
[3] Beyhaki
[4] Müslim
[5] Buhari
[6] Muslim
[7] Buhari
[8] Ahmed b. Hanbel, 4/1,11; Ebu Davud, Edeb, 96; Tirmizî, Rüya, 6; Ä°bn Mace, Rüya, 6; Darimî, Rüya, 11
[9] müvekkel : vekil tayin edilen
Okunma Sayýsý : 9384 Soru Tarihi: 2/19/2017
ALLAHIM RAZÄ° OLSUN RÜYA Ä°LE AMEL EDENLERE ÇOK GÜZEL BÄ°R AÇIKLAMA OLMUÅž RÜYA Ä°LE AMEL EDÄ°LMEZ Ä°TÄ°BAR EDÄ°LÄ°R DERDÄ° ABDULLAHBABAM ...ALLAHIM BABAMIZIN YOLUNDAN AYIRMASIN Ä°NÅžALLAH VERMÄ°Åž OLDUÄžU NASÄ°HATLERE UYANLARDAN EYLESÄ°N