SORULAN SORU

Kız çocuklarımızı üniversiteye göndermeli miyiz? Göndermemiz doğruysa hangi bölümler uygundur?

CEVAP

İslamı yaşamanın ve yaşatmanın zor olduğu ahir zamanın en debdebeli günlerinde bulunmaktayız. Öncelikli gayeleri İslami bir hayat yaşamak olan aileler çocuklarını; iyi ve İslami bir eğitim, İslami bir ahlak alabilmeleri için özellikle kız çocuklarımızın eğitimi için dinini bilen, dinini yaşayan, çocuğuna güzel örnek olacak, işinde uzman bayan öğretmenlere vermek istemektedirler. Hanımımız veyahut kız çocuğumuz rahatsızlandığında özelliklede kadın hastalıklarıyla alakalı bir rahatsızlık olduğunda bayan doktor aramaktayız. Hal böyleyken kız çocukların üniversite okumasın demek ham softalıktan öteye geçmeyecektir.

Cennet Mekân Üstadımız Abdullah Baba Hz.lerine bu soru sorulduğunda kendileri;

Kız çocukların üniversiteye gitmelerinde bir mahsur olmadığı söylemiş.  Ancak çocuk eğitimi, öğretmenlik, doktorluk gibi kadınların yapacağı meslek dallarını seçmelerinin çok münasip olacağını defaten dile getirmiştir. “Müslüman kadın bir hasta yine Müslüman olan bir kadın doktora emanet edilebilmeli, çocuklarımızı Müslüman bir öğretmene emanet edebilmeliyiz. Umumi olarak erkeklerin yaptıkları işlerde kızlarımızın okuması pek uygun değildir, evladım.” diyerek bizlere tavsiyede bulunmuşlardır.

Üniversiteye gönderirken göndereceğimiz üniversiteye, göndereceğimiz yere çok dikkat etmeliyiz. İslami kuralların azami ölçüde uygulandığı yerleri tercih edilmesi lazım gelmektedir. Günümüzde islami şuur gösteren üniversiteler bulunmakta, tercihlerimizi yaparken bunlar göz önünde bulundurulması gerekir.

Cennet Mekân Üstadımız Abdullah Baba Hz.leri; Seksenli yıllarda ülkemiz kuşatan sağ sol çatışmaların olduğu kardeşin kardeşi öldürdüğü dönemde kendi erkek çocuğunu okutmak istemiş, ortamdan zarar görmemesi için okumaya gönderememiştir.

Abdullah Baba Hz.leri fenni ve dini yönden gençlerin yetişmesi çok önem verir, gittiği illerde üniversitede okuyan kız ve erkek dervişlerine ayrı bir teveccüh gösterir, onların iyi bir eğitim alması için say-u gayret gösterirdi. Ümmeti Muhammedin başına inanan insanların idareci olmasını temenni ederdi.

Müslüman bir fert günümüzün gelişen koşullarına göre kendini geliştirmeli, günümüz teknolojik koşullarına helal dairede adapte olmalıdır. Unutmamalı ki iyi yetişmiş bayanlar,  iyi yetişmiş nesiller demektir.




Okunma Sayısı : 4416

Soru Tarihi: 2/5/2016

Yorumlar
Bu soruya ait yorum bulunmamaktadır.
Bir Yorum Yazın
Adı Soyadı *
E-Posta *
Yorum *