HAYATI
Allah-ü Teâlâ’nın büyük evliyası yeryüzünün müstesna ağırlıklarından, Peygamber varisi, MürÅŸid-i Kamil Çorumlu Hacı Mustafa Anaç Hz.lerini rahmetle anıyoruz.
Çorumlu Hacı Mustafa Efendi (ks) 1884 yılında dünyaya teÅŸrif etmiÅŸlerdir. Babası Çorum eÅŸrafından olup; imam, mutasavvıf Hacı Mehmet Efendidir. Annesi, o dahaküçük yaÅŸta iken vefat etmiÅŸtir.
Hacı Mustafa Efendi Hz.leri, babasından naklederek anlatır; Babamı ziyarete, Erzurum dan bir zât gelir:
─ Sizin yeni doÄŸmuÅŸ bir çocuÄŸunuz var mı? diye sorar.
Tanımadık bir kiÅŸinin böyle soru sormasına tereddüt ederek maksadını öÄŸrenmeye çalışır.
Adam aÄŸlayarak, içinde bulunduÄŸu durumu ÅŸöyle anlatır:
─ Ben vaktiyle eÅŸkıya idim, tövbe edip piÅŸmanlıkla nedamet duydum. Bir Allah (cc) dostunu ziyaret edip durumumu anlattım. O mübarek zât da, Çorumda Hacı Mehmet Efendi namında bir zâtın, bugün yeni bir çocuÄŸu oldu. Adı Mustafa’dır. Bu çocuÄŸu ziyaret edip, kucağına al ve kıbleye yönelip; bu çocuk ile Allah’a (cc) tevessül et. Ä°nÅŸallah, Allah Teâlâ Hazretleri, tövbeni bu çocuk hürmetine kabul edecektir.
Bu durumu anlatınca; babam o zâtı alarak evine getirir ve çocuÄŸu (beni) adamın kucağına verir. Adam uzun uzun dua ederek aÄŸlar ve muradı hâsıl olur.
Hacı Mustafa Efendi Hazretleri; Sultan ikinci Abdülhamit Han zamanında askerlik vazifesini yapmış. Birinci Dünya harbine katılmıştır. Ayağından da bir kurÅŸun yarası aldığını, hatta savaÅŸ sırasında çok sevdiÄŸi bir arkadaşının yaralanmasıyla, onu cephe gerisine sırtında götürdüÄŸünü, arkadaşının sıhhate kavuÅŸmasında ona çok yardımcı olduÄŸunu, ona Arapça ve dini bilgiler öÄŸrettiÄŸini anlatmıştı.
Bir gün bu arkadaşını Ä°stanbul’a ziyarete gider. Arkadaşının babası zengin bir kiÅŸidir ve çok aşırı ilgisiyle karşılaşır. Aynı zamanda oÄŸluna askerliÄŸindeki yardımlarından dolayı O’nu Ä°stanbul’dan göndermek istemez. Büyük otellerden birisinin iÅŸletme hakkını kira olarak kendisine verir.
Hacı Mustafa Efendi Hazretleri, bir müddet bu iÅŸi yapar. Çok para kazanır ve kazandığı paraları; fakir mahallelerde bulunan muhtaçlara dağıtır. Ä°stanbul’da bulunduÄŸu dönem içerisinde, NakÅŸibendî üstadı Hacı Ali Haydar Efendi (ks) Hazretleri ile tanışır, sohbetlerinde bulunur.
Bir müddet böyle devam ettikten sonra, Çorum’dan babasını da Ä°stanbul’a getirmek istediÄŸini söyler, fakat babası kabul etmez. Hatta kendisinin de o iÅŸleri bırakıp memleketine geri dönmesini ister. Bunun üzerine bütün iÅŸlerini bırakarak tekrar memleketi olan Çorum’a döner.
Ara sıra Ä°stanbul’da tanıştığı Hacı Ali Haydar Efendi Hazretlerini de ziyarete gider. Bu ziyaretler ileride manevi tecellilerin gerçekleÅŸeceÄŸi günlerinde habercisi olmuÅŸtur. Çorumlu Hacı Mustafa Efendi Hazretleri artık kendi memleketi olan Çorum’a yerleÅŸmiÅŸ, zaman zaman ticaretle uÄŸraÅŸmış, esnaflık yapmış ve bir yandan da Hak’ın hâkimiyeti için çalışmıştır.
Allah ve Resulüne olan baÄŸlılığı, tasavvuf yoluna olan muhabbeti neticesinde; devrin büyük MürÅŸid-i Kâmili Ebubekir-i Sıddık-i Çorum-i(ks) Hazretleri ile tanışıp arzu ettiÄŸi, gayelerin gayesi olan, Allah ve Resulüne vasıl edecek ariflerin, abidlerin, zahitlerin, âşıkların yoluna dâhil olmuÅŸtur. Bundan sonra ki hayatının her safhasında Üstadı Ebubekir-i Sıddıki Çorum-i (ks) Hazretlerinin yaÅŸantısını ve emirlerini kendisine düstur etmiÅŸ ve ona göre yaÅŸamıştır.